Trainingsseizoen 2022-2023

Welkom aan alle kaderleden van de regio Twenteland. Team Scouting Academy staat ook komend seizoen klaar voor jullie om onze scoutingkennis en ervaring door te geven. Dat doen we met heel veel plezier. De kracht van onze trainingen is natuurlijk het faciliteren van de onderlinge uitwisseling.

De SA-trainingen staan voor leuk, lerend en lonend. Hoe mooi zou het zijn als zoveel mogelijk speltakteams van jouw groep functioneren op het gewenste niveau van het teamprofiel van Scouting Nederland. Dat er een gekwalificeerd leidinggevende, teamleider, kampleider en ehbo-er in je team aanwezig is voor het organiseren van uitdagend en afwisselend scoutingspel voor de jeugdleden. Wij bieden diverse passende trainingen. Jouw ontwikkelroute kun je bij ons verder uitstippelen. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor een impressie van onze training

Hieronder vind je meer informatie:

Leidingtrainingsweekend (SA 2.0) 22-23 april 2023 in Delden.

Gaat over het begeleiden van jeugdleden, programma’s voorbereiden, uitvoeren en evalueren, scoutingkennis, persoonlijke ontwikkeling en scoutingtechnieken.

Het zaterdagavondprogramma wordt georganiseerd door de instructeurs. Wanneer inschrijven via SOL mogelijk is, kun je aangeven naar welke scoutingtechniek jouw voorkeur naar uitgaat om je in te bekwamen.

 • Het trainingsweekend voor leiding kost €100 per persoon en is inclusief lunch en avondeten.
 • De groepen in de regio Twenteland kunnen gebruik maken van het trainingsbudget, voor 2022 bedraagt dit €250, zie voor meer uitleg tabblad trainingsbudget.
 • De leeftijdsgrens voor deelname aan de leidingtraining is 16 jaar, meer hierover staat in de trainingsvoorwaarden.
 • Met overnachting op de blokhut in Delden of in je eigen tent.

Lees de readers op https://sa.regiotwenteland.nl ter voorbereiding op de trainingsdag. Een reader is een samenvatting. Het doorlezen van deze theorie is een must om goed mee te kunnen doen met de praktijkgerichte training!

 • Na het volgen van trainingsweekend wordt een SA 2.0 certificaat uitgereikt.
 • De praktijkbegeleider beoordeelt en registreert of de leidinggevende het geleerde voldoende kan toepassen in de praktijk aan de hand van een praktijkopdracht. Na een positief kwalificatiegesprek tussen leiding en praktijkbegeleider wordt de kwalificatie voor de leidinggevende aangevraagd via de praktijkcoach. Indien de praktijkbegeleider gekwalificeerd is voor zijn rol, is tussenkomst van de praktijkcoach niet nodig.

Praktijkbegeleiderstraining (SA 2.0)(17 juni 2023 in Delden)

Jaarlijks geven we een praktijkbegeleiderstraining voor beginnende praktijkbegeleiders die zich willen kwalificeren. Praktijkbegeleiders buiten de regio zijn ook van harte welkom!

Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan de deelkwalificaties: 

 1. Scout Resource Management
 2. Scouting kennis  
 3. Kwaliteitsbewaking programma’s & Scoutingspel  
 4. Ontwikkelingsactiviteiten plannen  
 5. Ontwikkelingsactiviteiten uitvoeren  
 6. Kwalificeren
 7. Organisatorische vaardigheden
 8. Persoonlijke ontwikkeling 

Deze trainingsdag in Delden kost €30 euro per persoon en is inclusief lunch en indien gewenst ook avondeten. De inschrijflink volgt.

EHBO-snelcursus (22 april 2023 in Delden)

De EHBO-snelcursus bestaat uit een e-learning en een praktijkmiddag. Voor de praktijkmiddag worden geen kosten in rekening gebracht, de e-learning is €12 t.b.v. Rode Kruis. Het bestuur van de regio Twenteland ziet het belang ervan in dat kaderleden getraind worden op EHBO, vandaar het lage tarief.

 • Een voorwaarde is dat de e-learning is behaald om mee te kunnen doen aan de praktijkmiddag.
 • Geef je ruim van te voren op via SOL, gezien de voorbereiding. 
 • De EHBO-snelcursus is bedoeld voor kaderleden in de regio Twenteland. Deelnemers van buiten de regio daarvoor geldt een hoger tarief.

Scoutingtechnieken

De instructeurs van Scouting Academy zijn gespecialiseerd in:

 • Hakken/Zagen/Snijden
 • Navigeren
 • Pionieren

Zij geven workshops Scoutingtechnieken tijdens de leidingtraining.
Instructeurs kunnen gevraagd worden om langs te komen op de groep.
Daarnaast willen we op het buitenterrein Beundersveld, te Beckum gaan organiseren.

Heb je een vraag?

Neem contact op met coördinator Scouting Academy (Astrid Strabbing)
SA@regiotwenteland.nl